Asylrätt, vad innebär det egentligen?

Bild över paneldeltagarna som skall diskutera Asylrätt

Det pratas om asylrätten hit och dit, men vad exakt innebär den? Migration och invandring är debatterade ämnen just nu men UTOPI anser att för mycket av den hållna diskussionen revolverar kring smutskastning, populism och på tok för lite konkreta problematiseringar och lösningar. Därför anordnar vi nu ett panelsamtal om migration och invandring med fokus på asylrätt.

 

Kvällen kommer att vara uppdelad i två delar, första delen består av ett panelsamtal följt av andra delen som innebär gruppdiskussioner med fika. Vi vill erbjuda en unik chans för unga i vårt samhälle att få en klarare inblick i ämnen som berör dem. Välkomna!

 

Våra ärade paneldeltagare är:

Viktor Banke, social debattör och jurist specialiserad på asylrätt.
Leif Andersson, verksamhetsexpert på Migrationsverket i RegionVäst.
• Annkatrin Meyerson, doktorand i Offentlig Rätt vid Göteborgs Universitet, som forskar om trovärdighetsbedömningar
Björn Fondén, samtalsledaren för kvällen. Aktiv inom hållbarhetsrörelsen inkl social hållbarhet

Varmt välkomna!

För uppdaterad info se vårt facebookevent.

Intersektionalitet..? Och vad är det?

Bild över paneldeltagarna som skall diskutera Intersektionalitet

Välkommen till ett konstruktivt panelsamtal kring begreppet intersektionalitet och dess relevans! Hur har begreppet egentligen uppkommit och varför? Vem är det som blir välkomnad i samhället? Behöver vi intersektionalitetsperspektivet i politiken? Och vad kan en egentligen göra på individnivå för att faktiskt uppnå ett inkluderande samhälle? Detta och mycket mer kommer att diskuteras på plats! Panelsamtalet är ca en timme och följs åt av frågor, samt möjlighet att diskutera med varandra.


Våra paneldeltagare:

Dana Pourkomeylian (social ungdomsentreprenör och f.d. ordförande för U.T.O.P.I.)
Karin Pihl (styrelseledamot i den liberala tankesmedjan Bertil Ohlininstitutet)
Ylva Vinberg (från Revolution och Marxistiska Studenter)
Ragia Abdullahi (
vice ordf. Sveriges Ungdomsråd, nätaktivist och del av separatistiska Black Coffee för afrosvenskar)

Varm välkomna!

För uppdaterad info se vårt facebookevent.

Samtalsquiz eller Julfika? Båda!

Banner med titel på eventet och tre quizknappar formade som en cirkel, en julgran och en stjärna

UTOPI arrangerar båda den 2:e december kl 18:00, så frågan behöver tack och lov inte ställas. Det är valfritt att vara med på båda delar, eller enbart den ena om en så vill. Läs vidare och se vad som intresserar dig!


Samtalsquiz: Vi arrangerar samtalsquizet Vad vet du?, där vinst utlovas till den med flest korrekta svar*. Varje fråga diskuteras i mindre grupper, samtidigt som var och en har möjlighet att själv välja sitt svarsalternativ. Kvällen avslutas med diskussion och reflektion kring de ämnen som tagits upp. Frågorna berör rättigheter, integritet och politiska begrepp, och har inte nödvändigtvis en koppling till julen. (* värde 100 kr.)


Julfika: Nu så här i juletider är det dags att komma i rätt stämning. Därför anordnar vi nu i december, såsom förra året, en härlig eftermiddag som kommer bjuda på pepparkakor, glögg, lussekatter, julmust och trevligt sällskap! Ni kan även spritsa era egna pepparkakor med olika hälsningar! Välkomna ni som även tycker att julen är ett kommersiellt påhitt, och bara vill hänga socialt.

Välkomna in i värmen!

För uppdaterad information, se vårt facebookevent.

Vad händer med skolan?

Skolpanelsamtal – Banner

Välkommen till ett panelsamtal om skolan med efterföljande gruppdiskussion

Det pratas mycket om skolan, men vi i UTOPI tycker att på tok för lite av den diskussionen sker med de som faktiskt blir mest påverkade. Unga alltså.

UTOPI bjuder därför in till panelsamtal med efterföljande gruppdiskussion där vi, paneldeltagare och aktiv publik, diskuterar elevers inflytande i undervisningen; Finns det verkligen reell påverkan? Visste ni att alla skolor skall ha en likabehandlingsplan, och att elever skall vara delaktiga i upprättande, uppföljning och översyn av den? Hur påverkar underkända likabehandlingsplaner elevers välmående, och i längden, skolresultaten? Hur skulle en mer pedagogisk lärarutbildning påverka utlärningen i skolan?

Är det något som du vill att vi diskuterar? Tveka inte att skicka oss förslag!

Vi kommer under veckan att släppa våra medverkande, först ut är:
Camilla Waltersson Grönvall (nya moderaternas utbildningspolitiska talesperson)
Nicolas Malmsten (studerande till gymnasielärare på Göteborgs universitet)
Gunilla Carlsson (Socialdemokraterna, vice ordförande i Kulturutskottet)
• Marie Wrethander (doktor vid Göteborgs Universitet, forskar om skolutveckling och är utbildningschef för rektorsprogrammet)
Mattis Lilja (kvällens samtalsledare, från Sveriges Elevkårer)

Varm välkomna!

För uppdaterad info se vårt facebookevent.

Samtalsquiz – Vad vet du?

Vad vet du om rättigheter, integritet och politiska begrepp?

Välkommen till ett interaktivt samtalsquiz – Inga tråkiga papper och penna här – där vinst utlovas till den med flest korrekta svar.

Varje fråga diskuteras i mindre grupper, samtidigt som var och en har möjlighet att själv välja sitt svarsalternativ. Kvällen avslutas med diskussion och reflektion kring de ämnen som tagits upp. Kanske har ni fått fler frågor i huvudet eller bara vill lufta åsikter tillsammans med andra för att se nya perspektiv.

Smartphone (surfplatta eller dator) med internetåtkomst behövs, men det är möjligt att gå ihop två personer på en mobil. För uppdaterad info se vårt facebookevent.

Varm välkomna!

P.S. Håll utkik efter mer information kring panelsamtalet om Skolan!

UTOPI ÅRSMÖTE!

Som bekant nalkas U.T.O.P.I:s andra årsmöte, denna gång på Chalmers i Johanneberg. På årsmötet kommer stadgeändringar föreslås, motioner ändras och en ny styrelse för kommande arbetsår tillsättas. Just du har blivit inbjuden till detta event då du antingen sitter med i nuvarande styrelse eller är nominerad till den nya! 

När?
Mellan 14:00-18:00, den 29:e april. 

Var?
På Chalmers i Johanneberg. Hit hittar du enklast med spårvagn 3, 6, 7, 8, 10 och 13 eller buss 16, 58, 158 och 753, hållplats Chalmers. Vi kommer att hålla till i Grupprum 1, för enkelhetens och logistikens skull möts de som kan upp på hållplatsen kl. 14.00, där vi i gemensam trupp rör oss mot Chalmers. 

 

Vill du kandidera till vår styrelse?

I styrelsen ingår:
* 2 st ordföranden
* 1 ekonomiansvarig
* 3 st ordinarie ledamöter
-3 st suppleanter till denna styrelse
-3-7 individer till dechargeutskottet.
- 3-5 till valberendingen (väljs av styrelsen)

Skicka din kandidatur till hida.a.salmend@gmail.com!

Vet du att du inte kommer ha möjlighet att dyka upp prick? Slå en pling till Lisen (0762035620) så guidar hon dig genom korridorerna. 

Kramar,
U.T.O.P.I.-gänget

U.T.O.P.I. Panelsamtal: Torslanda och Biskopsgården, en stadsdel.

De två stadsdelarna Biskopsgården och Torslanda utgör tillsammans stadsdelsnämnden Västra Hisingen. De materiella förutsättningarna för personerna som bor i de olika stadsdelarna är vitt skilda. I Hjuvik (Torslanda) är medelinkomsten nästan tre gånger så hög som den är i Norra Biskopsgården, sett till arbetslöshet är skillnaderna ännu större. Men allra värst är kanske segregationen mellan barn och ungdomar i de två områdena: medan barnfattigdomen i Göteborg är allra lägst i Torslanda (2,1%) så lever mer än var tredje barn i Biskopsgården i barnfattigdom.

Den 23:e mars bjöd UTOPI i samarbete med Västra Hisingens medborgarkontor in till ett panelsamtal om skillnaderna mellan stadsdelarna Biskopsgården och Torslanda. Hur kan två stadsdelar som ligger så nära varandra ändå på ett annat vis vara så otroligt långt ifrån varandra? Hur påverkar politikerna i området hur läget ser ut? Vad har politikerna för ansvar, och för vem har de ett ansvar? 

Vi vill tacka hela panelen och publiken för ett fantastiskt bra samtal! Video kommer inom kort.

 

För samtliga bilder: Klicka Här.

 

IMG_1403

Hur representativ är represantativ demokrati?

I samband med riksdagsvalet den 14:e september 2014 hölls en folkomröstning i Göteborg om huruvida trängselskatten skulle behållas eller inte. Till mångas förvåning vann nej-sidan med en majoritet på 56,89 % vilket i förlängning innebär att en majoritet av Göteborgarna inte ville ha kvar trängselskatten. Resultatet till trots bestämde Göteborgs styrande kommunpolitiker att trängselskatten och det västsvenska paketet skulle stanna kvar. 

Den 15:e januari höll UTOPI därför ett panelsamtal under temat “Hur representativ är representativ demokrati?” där folkomröstningen, trängselskatten och representativ demokrati stod i fokus. För att diskutera denna fråga kom följande gäster:

- Martin Wannholt, kommunanråd i Göteborg 
- Mikael Gilljam, professor i statsvetenskap vid GU
- Lena Malm (S), ordf. kommunfullmäktige 

Panelsamtalet modereras av Gunilla Grahn-Hinnfors som är journalist på GP.

Evenemanget var såklart gratis och öppet för alla, dock i mån av plats och i sådant fall då platserna var begränsade fick medlemmar företräde. Det blev många intressanta diskussioner efteråt och inte minst blev det en smärre mediastorm när GT plockade upp några citat ur panelsamtalet. Olyckligtvis skrevs det ingenting om organisationen eller mötets syte.

Kramar, UTOPI-gänget!

 

 

 

10923579_406980056152935_5602853650860235459_n 10924754_406980066152934_2326753460151223198_n
10451890_406980036152937_9103643369941763824_n 10417539_406980046152936_1947927014913821385_n

UTOPI hade Politikerpepparkaka :D!

Har du någonsin velat spritsa en politiker?

Nu så här i juletider är det dags att komma i rätt stämning och därför anordnade UTOPI den 18/12 en härlig eftermiddag som bjöd på pepparkakor, spritsning, julmust, julpyssel och trevligt sällskap! Något vi särskilt såg fram emot var att spritsa politikerporträtt på förberedda huvudformar och, bäst av allt, äta upp dem! 1477400_395657350618539_1917907402165520541_n 1979546_395657307285210_352699167775686468_n 10846307_395657303951877_1745541204363327425_n 10846472_395657297285211_867851897959759006_n   10846488_395657353951872_7883855902162305117_n

U.T.O.P.I. bjuder in till Projektmöte!

På U.T.O.P.I.’s Mingel och Välkomstmöte den 10/12 samlade vi ihop en lista med namn på personer som ville vara med och utveckla U.T.O.P.I. och dess verksamhet under 2014, och nu tänkte vi anordna ett möte för dem och alla andra som vill vara med och hjälpa till att forma verksamheten under valåret.

Inför sommaren planerar U.T.O.P.I. bland annat en sommarturné som kommer att ge ungdomar chansen att besöka Malmöfestivalen, nya Peace & Love, We are STHLM och Almedalsveckan!

Var: Kulturhuset Frilagret, andra våningen i ateljén
När: 15:30-17:00
Länk till eventet

U.T.O.P.I. bjuder in till Mingel- och välkomstmöte!

U.T.O.P.I. bjuder in till Mingel- och välkomstmöte!

U.T.O.P.I. är DIN organisation, därför vill vi att du ska vara med och forma den. Under kvällen kommer vi, ungdomar från Göteborgs alla hörn, att träffas med ett enkelt syfte – att tillsammans diskutera hur vi bäst ska kunna utveckla förståelse och god diskussion mellan varandra trots våra skilda åsikter, eller avsaknad utav åsikter, och hur U.T.O.P.I. kan fungera som ett verktyg för att nå detta. Vi kommer tillsammans att prata om vad det innebär att vara ungdom i dagens politiska klimat, hur vi kan påverka, om vi kan påverka och hur vi genom samtal och nya perspektiv bäst kan hjälpa varandra att utvecklas både individuellt och som grupp.

Nyfiken som erfaren, ung som gammal, tusen åsikter eller inga alls är du varmt välkommen!

Självklart bjuder vi på fika :)!

Var: Kulturhuset Kåken
När: Den 10:de december klockan 17:00-19:00
Länk till eventet

Bilder från eventet

UTOPI TILL FINALEN AV SVERIGES UNGDOMSENTREPENÖR!

utopi_Insta

 

Vi kan inte riktigt fatta detta ännu men vi har blivit uttagna till finalen av Sveriges Ungdomsentreprenör, kategorin “Årets Samhällsförbättrare”. Det är en stor ära för oss och vi känner oss otroligt glada. Att vi får en finalplats i denna kategori känns overkligt när vi vet att det finns så många fantastiska unga Samhällsförbättrare där ute som bygger broar varje dag och brinner så innerligt för det de gör. Det är allas er anda som vi kommer att hålla högt i den här tävlingen!

Tack till Fryshuset, Sveriges Ungdomsentreprenör och till vem än den underbara människa som nominerade oss till tävligen. Och tack till våra medlemmar, alla ni som hejat på oss, hört av er med idéer och engagerat er i föreningen. UTOPI kämpar för alla ungas politiska medvetenhet och självmedvetenhet. Vi känner oss redan som vinnare :)!

 

FÖR ATT LÄSA OM NOMINERINGEN, KLICKA HÄR

FÖR ATT SKRIVA UPP DIG PÅ GÄSTLISTAN DEN 19E NOVEMBER, KLICKA HÄR

UTOPI Presenterar stolt: FRAMGÅNGSSAGAN SVERIGEDEMOKRATERNA?

10698659_10152998618217018_1330841683849390814_n

 

 

“I valet 2014 fanns ingen vinnare, förutom en”

Som ett av få partier i Sveriges historia som lyckats att mer än fördubbla sina röster från ett val till ett annat var Sverigedemokraternas valframgång 2014 ett faktum. Ett faktum som för många var svår att förstå, och för ännu fler svår att acceptera. Människor tog, precis som 2010 då partiet först kom in i riksdagen, till kraftiga demonstrationer för att markera mot partiet och en stor samhällsdebatt sprakade igång. Frågan på allas läppar var helt enkelt: 

Hur är det möjligt för Sverigedemokraterna att ha nått sådan framgång?

I debatten varvade teorierna varandra. Missnöjesröster hävdade några. Konsekvent och ansvarsfull politik hävdade andra. Den mest uppmärksammade teorin vände dock blicken media och Sveriges journalister, och menade att den oavbrutna rapportering av partiet, ett ständigt strålkastarljus och uthängning av partiets representanter, varit det som gett partiet vind i sina segel. Att det som åsyftade att visa ”SD för vad SD verkligen är” egentligen inte hade gjort annat än att göra Sverigedemokraterna mer sympatiska, och undergräva förtroendet för det “etablissemanget” som man menade inte behövde utstå samma granskning.

UTOPI bjuder därför i kölvattnet av valet 2014 in till Panelsamtalet ”Framgångssagan Sverigedemokraterna” där vi åsyftar att bana ut dessa teorier och en gång för alla svara på gåtan om SD:s valframgång. Vad som skiljer oss från tidigare evenemang av samma sort är att vi bjuder in Sverigedemokraterna till samtalet.

Under två timmar kommer vi att ställa ”jokern” i samma forum som ”etablissemanget”. Den omskrivna i samma forum som den som skriver. Vi kommer att låta båda rösterna höras och mötas och under UTOPIs tak hoppas vi kunna förstå varandra. Vi bjuder in dig att delta!

 

TILL EVENEMANGET KLICKA HÄR

FÖR BILDERNA FRÅN EVENEMANGET, KLICKA HÄR

UTOPI på Café Civis!

1016300_349453151905626_6287726572114599136_n (1)

 

Ni har väl inte missat att UTOPI ska medverka på Café Civis på Ungdomens Hus 1200 kvadrat på lördag? Vi kommer att arrangera en politisk workshop mellan 13 och 14. Det kommer även vara ett gäng andra aktiviteter som håller på ända fram till kl 17. Glöm inte heller att kolla in mötet som UTOPI själva arrangerar den 7:e november under rubriken “Framgångssagan Sverigedemokraterna”!

Ha en fortsatt fin söndag! 

Kramar,
UTOPI-gänget

U.T.O.P.I. VALUPPTAKT & VALVAKA 28 SEPT- 11 OKT.

10660197_309439549240320_7037583741049656767_n

UTOPI anordnar tre torsdagar i rad, tre veckor innan valet, tre panelsamtal med ämnena:

- INTEGRATION & SEGREGATION
- MILJÖ & KLIMAT
- UNGDOMSARBETSLÖSHETEN & FRAMTIDENS ARBETSMARKNAD 

Dessa avgörande valfrågor kommer att diskuteras mellan våra politiska valbara, representanter från den svenska akademin, ideella sektorn samt näringslivet. Det hela kommer att avslutas med att vi möts upp på Frilagret på valdagen den 14/9 för VALVAKA där vi följer valet timme för timme framför storskärm. Du kommer givetvis i representation av dig själv och inte din politiska åsikt, till skillnad från partiernas och ungdomsförbundens valvakor. Tilltugg och skönt häng utlovas. Evenemanget är självklart gratis och öppet för alla!

Till evenemanget, klicka här!

För alla bilder, klicka här, här och här :)!

UTOPI Valvaka den 14 September!

10644616_323046241212984_7938235877721937411_o

Vi håller opartisk valvaka på Frilagret och njuter av sjudande politik, varm dryck, popcorn och kakor! Jätteroligt att se så många nya ansikten som väljer att dela denna viktiga kväll tillsammans med oss, och nästan ännu roligare att se en sådan blandning av politiska åsikter på en och samma plats. Nog går det att komma överens ändå :) ! 

 

För alla bilder, klicka här!

UTOPI på PowerShift 23-24 Augusti!

10626596_296911403826468_4849851102908020934_n

 

Utopi rullade den 23 Augusti mot hållbarhetskonferensen PowerShift 2014 där vi höll workshops som politisk hållbarhet och en inspirationsföreläsning om politikens tillgänglighet och ungt engagemang. UTOPIs Philip Nygård och Dana Pourkomeylian var de två som fick åka på detta mycket spännande uppdrag!

UTOPI på Malmöfestivalen 16-18 Augusti!

10352749_294088437442098_5815867324654964492_n

Mellan den 16-18 augusti intog UTOPI Malmöfestivalen! Starka gänget på Dana, Oskar, Cleo och Tobbe engagerade barn och ungdomar i politiska diskussioner med hjälp utav ideologi-hjulet, fick in en massa vykort till Sveriges politiska ledare med ungas åsikter och tryckte politiska pins i alla möjliga former och färger för att sprida den politiska medvetenheten på Festivalen!

För alla fin-fina bilder, klicka här!

UTOPI på Göteborgs Kulturkalas 12-15 Augusti!

10608776_290210664496542_6496287821830658053_o

 

Tisdagen den 12:e augusti drar Göteborgs Kulturkalas igång, vilket för många innebär en fantastiskt rolig vecka – bland annat för oss i UTOPI! Under den kommande veckan kommer vi att hålla i ett gäng aktiviteter på Kanaltorget utanför Göteborgsoperan. Tisdag, onsdag och torsdag arrangerar vi UTOPI-tivoli mellan 12 och 17, vilket innebär både spännande diskussioner och ballongkastning.

Vi anordnar även följande panelsamtal på Kanaltorget:

IDENTITET & SEGREGATION I GÖTEBORG – 12:e augusti, 14:45 – 15:30

UNGAS ENGAGEMANG; VARFÖR BRY SIG? – 13:e augusti, 14:45 – 15:30

DEMOKRATIN – DESS FRAMTID OCH UNGAS ROLL – 14:e augusti, 14:45 – 15:30

 

För alla fin bilder, klicka här!

UTOPI PÅ CAMP CONNECT 9-10 AUGUSTI!

10527764_288539777996964_1621807055294459967_n 10520575_288903054627303_6632882044643948069_o

 

Mellan den 9-10 augusti gästade UTOPI Camp Connect, vår första festival någonsin!, där vi engagerade deltagarna i mängder av olika politiska aktiviteter. Vi fanns på plats med vårt UTOPI-tivoli som bjöd på debattboxning, vattenballongkastning och brevskriveri, en workshop om HBTQ på lördagsförmiddagen och ett panelsamtal i andan ”Ung och engagerad – men vem bryr sig?” under söndagen. 

 

Om Camp Connect klicka här!

Se alla fin-fina bilder här och här!

UTOPI Pysseldag!

10430055_282456328605309_1321302582042274485_n

 

UTOPI pysslade för fullt under onsdagen för att snickra ihop ett ställning till framtida vattenballongkastningar, brevskrivningar, hjulsnurrningar och annat skoj till det UTOPI-tivoli som vi ska turnera runt med i sommar! Först upp är Camp Connect i Stockholm 8-11 augusti, sedan följer Göteborgs Kulturkalas 12-15 och till sist Malmöfestivalen 16-18! En lyckad dag :)

UTOPICKNICK!

 

10483130_279137525603856_2880965906227781947_n10557089_279137828937159_3376436319662603044_o

10448639_279137035603905_1763922881652785253_o10518591_279136998937242_5445713411303508967_o

Vi i UTOPI har en fullspäckad sommar där vi just har varit på besök under Almedalsveckan och framöver är vi inbokade för besök på Camp Connect (Stockholm, 8-11/8), Göteborgs Kulturkalas (12-17/8) och Malmöfestivalen (16-18/8). Emellanåt kan det dock vara skönt att göra någonting med en mer personlig touch, för att få komma ut i det fria och träffa medlemmar och andra intresserade i en mer avslappnad miljö. Därför anordnade vi en UTOPI-picknick söndagen den 20 juli i Slottsskogen i Göteborg. Upplägget var enkelt och anspråkslöst: Alla som är intresserade kom dit, tog med sig någonting att äta och dricka om så önskas (medtag av alkohol undanbads vänligt men bestämt), fick träffa oss och andra medlemmar och hade det gött tillsammans i ett soligt Göteborg!

Självklart fanns det lite inplanerade aktiviteter från vår sida, förutom vanliga härliga sommaraktiviter fick medlemmarna också prova nya perspektiv i sitt politiska tänkande och fick bidrag förhoppningsvis till att få politiker att göra det samma genom att skriva vykort till dem efter lite politisk vattenballongkastning!


När: 13:00 söndagen 20/7
Var: Nedanför Björngårdsvillan, Slottsskogen

 

(För alla bilder, klicka här)

 

UTOPI I ALMEDALEN!

905839_274655766052032_6885419681254094494_o

 

Den 28 Juni rullade UTOPI tillsammans med föreningen Fler Unga mot Almedalen 2014! Nio glada och förväntansfulla göteborgare slöt upp med 9 Stockholmare och började uppladdningen för en vecka fylld med spännande möten, nya kunskaper och perspektiv! Veckan bjöd för vår del på två medverkanden i SVTs debatt, en intervju för Ung Press och en för Bohuslänningen och en radiointervju. Vi lärde oss massor, träffade många men tog även med oss många funderingar om fenomenet Almedalen i sig. Hur exkluderande makt egentligen är och huruvida mötesplatsen Almedalen i sig själv kanske inte förbättrade situationen. 

U.T.O.P.I. Projektmöte: Inför Hösten 2014

10309504_257612567756352_5107245953126501851_n

 

Under den senaste tiden har intresset för UTOPI ökat allt mer och medlemsregistret blir större för varje dag som går – och för det har vi er att tacka! Samtidigt är UTOPI allas organisation och därför kommer vi att hålla i ett öppet projektmöte på Frilagret den 18:e maj mellan kl 12:00 och 15:00. Där kommer vi främst att diskutera hur verksamheten ska se ut till hösten men också välkomna alla er grymma personer som vill engagera er i föreningen. På mötet kommer vi också att informera om vad UTOPI kommer att hålla på med till sommaren och hur en kan hänga med på de många evenemang vi kommer att åka till över hela Sverige! 

På mötet på söndag 18/5 kommer vi bland annat att ta upp följande saker:

- Höstens verksamhet, vad ska UTOPI satsa på?
- Mål för 2014/2015
- Vad ska UTOPI:s kampanj vara runt valet?
- UTOPI:s deltagande och resa till Malmöfestivalen
- UTOPI:s deltagande och resa till Camp Connect i Stockholm
- UTOPI:s deltagande och resa till Göteborgs Kulturkalas
- UTOPI:s deltagande och resa till Almedalsveckan 2014
- Nya medlemskriterier?
- Vårt nya medlemsutskott
- Hur ska UTOPI verka för att kunna välkomna ungdomar från alla politiska (och opolitiska) bakgrunder?

Kom dit och tyck till, ge synpunkter och bestäm hur UTOPI ska se ut till hösten! Tårtkalas utlovas ;)

Kramar,
UTOPI-gänget

U.T.O.P.I. & Göteborgs Dans- & Teaterfestival presenterar: Krétakör!

10151126_10152564512262018_4782418330606279764_n

 

Hej fantastiska medlem!

Under maj månad kommer Göteborgs Dans- & Teaterfestival att fira 20 år, fullspäckat av en massa grymma gäster och akter, varav en är den ungerska teatergruppen Krétakör som kommer att uppträda med föreställningen The Party på Stora Teatern. Föreställningen utspelar sig under en ungersk valrörelse och följer partiet The Party som präglas av en fascistisk världssyn och populistisk retorik och vars framgångar leder till splittringar och konflikter på den ungerska landsbygden. Krétakör har en djup förankring i det politiska engagemanget och behandlar i ramen av sitt projekt frågor som

-Varför behöver vi tala om demokrati överhuvudtaget under 2000-talet?

-Varför borde individen engagera sig djupare i det offentliga livet?

Trots att Ungern ligger en bit bort från Sverige så är denna föreställning skrämmande aktuell för oss alla, framförallt i ljuset av det kommande EU-valet. Det är också av denna anledning som U.T.O.P.I. tillsammans med Göteborgs Dans- & Teaterfestival kommer att anordna ett samtal efter föreställningen på fredagen den 16:e maj där ungdomar från Krétakör och ungdomar från Backa Teater kommer att delta för att samtala om demokrati, politik och varför engagemang är viktigt. Samtalet kommer att äga rum ungefär en halvtimma efter att föreställningen är slut, alltså runt 20:30.

Vanligtvis kostar inträdet till denna föreställning och festivalen överlag, men genom att skicka ett mail till utopi.uf@gmail.com med ditt namn så kan du gå in gratis på både teaterföreställningen och det påföljande samtalet på Stora Teatern den 16:e maj. Platserna är någorlunda begränsade så skicka ett iväg till oss så snart som möjligt så ses vi den 16:e maj!

Stora kramar!
U.T.O.P.I.-gänget

OBS: För att anmäla dig genom UTOPI måste du vara under 26 år.

U.T.O.P.I. presenterar stolt: Panelsamtal, Vad fan är feminism egentligen?

Ja, vad fan är feminism egentligen? U.T.O.P.I. bjuder in dig till ett Panelsamtal med syftet att skapa en tydligare bild av vad begreppet feminism innebär. Vi vill reda ut och klargöra varför feminism existerar och varför feminism blivit en politisk fråga. Vad är feminism egentligen? Behövs feminismen idag? Vilka olika skolor finns det inom feminismen och varför är de olika? Skapar dessa olikheter konflikt? Efter vad strävar feminismen och har den, idag, fått fel fokus?

GÄSTER: Belinda Ohlsson (Journalist och skapare utav Fittstim, min kamp), Sissela Nordling Blanco (Talesperson för F! och riksdagskandidat), Judith Kiros, (debattör och bloggare på Rummet) och Jakob Öster från Unga Feminister Göteborg. Evenemanget hittar du även på Facebook!

Var: Folkets Hus i centrala Göteborg, Asperösalen
När: 15 Maj klockan 18-20. Vänligen notera att tiden kan komma att ändras något.

U.T.O.P.I. presenterar stolt Panelsamtalet: EU – Vem bryr sig egentligen?

U.T.O.P.I. bjuder in till sitt andra evenemang under Supervalåret 2014 och denna gång blickar vi mot Bryssel! EU-valet som infaller den 25 maj smyger sig allt närmare och med ett valdeltagande på 45% bland förstagångsväljare är vi nyfikna på frågan – Vem är det som bryr sig om EU egentligen? Vi bjuder därför in till ett panelsamtal där vi granskar EU ur ett ungdomsperspektiv. I vilken utsträckning är ungdomars intressen representerade i EU? Om de inte är representerade, varför ska vi som ungdomar över huvud taget rösta i Eu-valet? Hur påverkas vi egentligen utav besluten tagna i Bryssel och hur kan vi påverka besluten? Till Samtalet är tunga gäster som Anna Maria Corazza Bildt (EU-parlamentariker Moderaterna), Olle Ludvigsson (EU-parlamentarier Socialdemokraterna), Rebecka Prentell: Vice-ordförande för LSU (Landsrådet för Sveriges ungdomsorganisationer) och ordförande för Sverok, samt Oskar Wallner: Ordförande EUP (Europeiska Ungdomsparlamentet) inbjudna!

Evenemanget hittar du på Facebook!

Var: 1200 kvadrat
När: Den 20e mars kl 17-20

Bilder från eventet hittar du här!

U.T.O.P.I. presenterar stolt: SEMINARIE, POLITISK RETORIK

U.T.O.P.I. bjuder stolt in till sitt första stora evenemang, en föreläsning och diskussion om Politisk Retorik och Kritiskt tänkande med före detta diplomaten och grundaren av Stockholm Institute of Public Speaking Ruben Brunsveld! Den 27e februari mellan klockan 18-20 är du varmt välkommen till oss för en kväll som kommer att bjuda på intressanta samtal, kritiska perspektiv och garanterat utrymme för alla åsikter och kunskapsnivåer. Evenemanget hittar du även på Facebook.

Var: 1200 kvadrat
När: 18-20:00
Länk till eventet

Bilder från eventet!

“Mitt personliga engagemang”

U.T.O.P.I.’s ordförande Dana Pourkomeylian blev utvald till att delta i Ungdomstyrelsen och Unga berättar’s projekt “Mitt personliga engagemang” den 4-5e december.

 

Prokektet tar fart i Stockholm Stockholm där Dana och sju andra ungdomar ska få producera kortfilmer om ungt engagemang. Berättelserna som produceras ska användas i samband med regeringsuppdraget att få fler unga att rösta i vårens EU-val. Vi gratulerar och håller tummarna för att U.T.O.P.I. kommer få ett positivt genomslag även hos Ungdomsstyrelsen!

U.T.O.P.I. i Podcast hos Anders J. Bergqvist.


andersylvajensoscar

Bild: Anders J Bergqvist


Vår vice ordförande Oskar, medlemsansvarig Ylva och projektmedlem Jens i podcast hos affärsjuristen, advokaten och eldsjälen Anders J. Berqvist för att tala om ungt engagemang, vad som egentligen är politik och ungas roll i politiken idag. Klicka här för att gå direkt till Podcasten. Trevlig lyssning!

 

16 Oktober 2013: U.T.O.P.I.